دکتر محمدمهدی طهرانچی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی در دیدار با اعضای هیئت علمی و کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی واحد جامع مستقل نجف آباد ضمن تبریک حلول ماه معظم شعبان که به عنوان ماه امامت و مهدویت در دانشگاه آزاد اسلامی نام گرفته، اظهار کرد: حکمرانی در ایران نیازمند یک نظام علمی است. این حکمرانی تنها در حکومتداری کشور خلاصه نمیشود، بلکه حکمرانی دانشگاهی ما را نیز در بر میگیرد. اگر حکمرانی علمی دانشگاه محقق نشود، علاوه بر دانشگاه، کشور نیز دچار مشکل خواهد شد.
وی افزود: حکمرانی بدون پشتوانه علمی در طول سالهای مختلف مشکلات بزرگی برای دانشگاه آزاد اسلامی ایجاد کرده بود و این موضوع دانشگاه را به سازمانی شکننده که ثبات آن دچار خدشه شده، تبدیل کرده بود و اگر حکمرانی دانشگاه مبتنی بر علم تنظیم نمیشد، امکان داشت کوچکترین اشتباه در تصمیمگیری، آن را برای همیشه به تعطیلی بکشاند.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی با تاکید بر کسب موفقیتهای بزرگ توسط دانشگاه آزاد اسلامی در دوران همهگیری بیماری کرونا تصریح کرد: تصمیمگیری عالمانه سبب شد در روزهای ابتدایی شیوع کرونا با راه اندازی سامانه یکپارچه آموزش مجازی، بیش از ۷۰۰هزار کلاس برخط برگزار و ۲۳هزار عضو هیئت علمی و ۳۲هزار استاد حق التدریس به دانشجویان خدمت رسانی کنند. در حالی که اگر تعللی نسبت به برگزاری کلاسهای مجازی انجام میشد، باید شاهد تعطیلی کامل ترم و تعویق در پرداخت حقوق و دستمزد ۶ماهه اساتید و کارکنان میشدیم.
دکتر طهرانچی کرونا را امتحان عجیب و رمهمی برای همگان دانست و افزود: تصمیمات استراتژیک دانشگاه آزاد اسلامی سبب شد تا امروز جامعه دانشگاهی بتواند از ثمرات آن بهره ببرد.
وی با بیان اینکه الگوی سابق مدیریت دانشگاه دیگر پاسخگوی نیازهای امروز جامعه نیست و عمر آن تمام شده است، تصریح کرد: در گام دوم دانشگاه به مدلی مبتنی بر منویات مقام معظم رهبری دست یافتهایم که براساس آن میتوان اولا یک بازسازی درونی داشت و سپس به جامعهپردازی رسید. درحالی که ما وارد دومین الگوی تولید دانش شدهایم، ولی بعضی هنوز در خواب هستند. چنین مدلی میتواند مطالبات به حق اعضای هیئت علمی و کارکنان که خود مجریان آن هستند را نیز تامین کند.
وی افزود: امروز با عبور از دوره اول دانشگاه که محور آن توسعه دانش بود به دوره دوم یا بهنظر بنده، دوره درک مسئله رسیدهایم؛ هنوز تا مرحله حل مسئله فاصله داریم. در این زمان، وظیفه ما درگیرکردن دانشگاه با زیستبوم است.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی با اشاره به نقش سند تحول و تعالی این دانشگاه در تحقق حکمرانی دانشگاهی، خاطرنشان کرد: این سند وظایف ما را در مسیر تحول مشخص کرده است. آینده متعلق به دانشگاهی است که برنامه دارد، میداند چه میخواهد و چه میکند؛ چنین دانشگاهی تسلیم شرایط سخت نمیشود، بلکه آن را با همت پشت سر میگذارد. کارکنان خوب، صدیق، تحولخواه و تحولآفرین در مجموعه دانشگاه آزاد اسلامی هستند که این برنامههای تحولی را عملیاتی میکنند.
دکتر طهرانچی، آرمان نهایی از کار و کوشش در این دنیا را رسیدن به حیات طیبه دانست و گفت: بر اساس فرمایشات رهبر معظم انقلاب اسلامی، رسیدن به حیات طیبه با عبور از دالان فتح قلههای علمی جهان، شدنی است. بعضی معتقدند که باید با هدف کسب درآمد کار کرد؛ درحالی که کسب و کار در اسلام برای جلب رضایت خداوند است. هدف ما از کار، سرگرم کردن دانشجو و سپس رها کردن او نیست که بعدا به بازیچه بودن خود در زندگی برسد. ما کار نمیکنیم که استاد ما با رتبه خود به بقیه فخر بفروشد. اگر مسیر با چنین هدفی تنظیم شد، آنگاه مردم نیز با شما همدل میشوند.
وی بیان کرد: دیوار اخلاق در غرب فروریخته است. حاکمان غربی و در روزهای اخیر پارلمان اسپانیا با پایمال کردن فطرت انسانی و اصل زوجیت خلقت، قانونی تصویب کردهاند که هر جوان در ابتدای ۱۶ سالگی میتواند نسبت به تغییر جنسیت خود تصمیمگیری و اقدام کند؛ لذا معلوم میشود غرب برای زن و ماهیت زنبودن ارزشی قائل نیست و مانند عرب جاهلی دختران را از بین میبرد؛ آن روز عرب جاهلی دختران را زنده به گور میکرد و امروز غرب با تبدیل آنها به پسر، دختران را به شکل دیگری قتل عام میکند. این یک بنبست عجیب و بزرگ برای غربیها است.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی ادامه داد: آنچه از نمایش نمادهای همجنسبازی توسط کشورهای غربی بهویژه آلمان در جریان جام جهانی دیدیم، نشان از تهیشدن غرب از اخلاق است. تکیهگاه همه پیشرفتهای غرب اخلاقی است که حالا دیگر فروریخته.
دکتر طهرانچی با بیان اینکه آمریکا با چین و روسیه کمتر از ایران چالش دارد، تصریح کرد: چرا که تنها جمهوری اسلامی است که میتواند با منطق اسلامی خود در مقابل آنها بایستد؛ بنابراین در مبارزه با ایران هزینه هنگفتتری نیز پرداخت میکنند. اخیرا رئیس جمهور فرانسه با همه پیشینه تاریخی این کشور، خود را خرج یک دختر دیوانه فراری از خانه کرد. این غربی است که با همه وجود به میدان آمده تا با منطق اسلامی ما مقابله کند.
وی تشریح کرد: منطق پیشرفت علمی غرب همانی است که قرآن کریم میفرماید:«ظَهَرَ الْفَسَادُ فِی الْبَرِّ وَالْبَحْرِ بِمَا کَسَبَتْ أَیْدِی النَّاسِ …» و آن را عامل ظهور و بروز فساد در عالم میداند که آلودگی هوا و بمب هستهای و… نمونههایی از آن است. امروز نتایج علوم مختلف از جمله علوم طبیعی و انسانی در دنیا نیازمند یک چرخش و تغییر در بنیانها است.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی در ادامه این نشست به پرسش و پاسخ با اساتید و اعضای هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد جامع مستقل نجف آباد پرداخت.
وی در پاسخ به سوالی پیرامون سامانه آموزشیار، تصریح کرد: خط قرمز بنده، منافع دانشگاه است نه موضوع دیگری. سامانه آموزشیار توانست با انسجامبخشی فعالیتهای گوناگون دانشگاه منجر به منظمشدن دخل و خرج دانشگاه، افزایش درآمدها، صرفهجویی در هزینهها، یکپارچهسازی نظام آموزشی دانشگاه شود. چنین سامانهای، ما را از گزند حملات سایبری نیز محفوظ داشت و مانع از سرقت اطلاعات خانواده دانشگاه آزاد، خصوصا دانشجویان ما شد.
همچنین دکتر طهرانچی در رابطه با میزان حقوق و دستمزد در دانشگاه آزاد اسلامی اضافه کرد: در تصمیمگیریهای خود همواره به دو مورد مهم، شهریه دانشجویی و دستمزد کارکنان توجه داریم. بعضی به ما خرده میگیرند که چرا شهریه دانشگاه را با شیبی که مدارس شهریه خود را بالا میبرند، افزایش نمیدهید؛ بنده عرض میکنم که ما با یک نظام آموزش عالی مواجه هستیم که اقتصاد آن بیمار است. شهریه را نه ما بلکه، مجلس شورای اسلامی هنگام تعیین درآمد اختصاصی دانشگاهها مشخص میکند. از طرفی اهل فن میدانند که میزان درآمد دانشگاه از افزایش تعداد دانشجو بسیار بیشتر از مقدار درآمد ما از افزایش شهریه دانشجویان موجود است.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی در تشریح اقدامات این دانشگاه درمقایسه با سایر دانشگاههای کشور گفت: رقبای دانشگاه آزاد اسلامی اعم از دانشگاههای دولتی و پیام نور از دولت پول میگیرند تا بتوانند هزینههای خود را کاهش دهند، درحالی که امروز جذب دانشجو در دانشگاههای دولتی در استانها بدون کنکور و همچنین پذیرش دانشجو به شکل شبانه و پردیس با شهریهای کمتر از دانشگاه آزاد اسلامی صورت میگیرد. سرانه هزینه تمام شده هر دانشجو در دانشگاه آزاد اسلامی با بیش از یک میلیون و دویست هزار دانشجو، حدود ۱۰ میلیون تومان، در دانشگاه پیام نور با ۳۰۰هزار دانشجو، ۱۲ میلیون تومان و در دانشگاهی مانند شهیدبهشتی با ۱۸هزار دانشجو، ۵۷ میلیون تومان است.
وی افزود: بررسیها نشان میدهد دانشگاههای دولتی و پیام نور، ۹۴ درصد از درآمدهای خود را صرف پرداخت حقوق و دستمزد میکنند درحالی که این مقدار در دانشگاه آزاد در سه سال گذشته به ۶۰ درصد از درآمد ما کاهش یافته است. همه این ها درحالی بیان میشود که سرانه استاد به دانشجو در دانشگاه آزاد ۱ به ۲۰ ولی در سایر دانشگاهها ۱ به ۲۰۰ است.
همچنین رئیس دانشگاه آزاد اسلامی از اقدام برای راهاندازی تلهکابین دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تا خرداد ماه سال آینده و همچنین استقرار سیستم اجرایی جدیدی در هتل فرهیختگان این دانشگاه تا پایان سال جاری خبر داد.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی در ادامه تاکید کرد: سالهای سختی پیش رو داریم که باید بتوانیم با برنامهریزی و رسیدگی به مجموعه کارکنان و اعضای هیئت علمی، وضعیت مطلوبی را برای خود در آینده بسازیم.
گفتنی است موضوعاتی همچون بازنشستگی کارکنان پیش از سیسالگی، روند جدید بیمه تکمیلی در دانشگاه آزاد، فرآیند وصول مطالبات این دانشگاه از بنیاد شهید و امور ایثارگران، تبدیل سرمایههای راکد به مولد با منطق صحیح از دیگر محورهای مورد سوال اساتید حاضر در این نشست بود که دکتر طهرانچی به آنها پاسخ داد.
همچنین تجلیل از پژوهشگران برتر دانشگاه آزاد اسلامی استان اصفهان و واحد نجف آباد و همچنین تقدیر نمادین از یک کارمند بازنشسته و یکی از کارکنان مشغول به کار واحد نجف آباد، پایانبخش این مراسم بود.
گفتنی است دکتر طهرانچی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی پیش از دیدار با اساتید و اعضای هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد نجف آباد، ضمن بازدید از دومین رویداد صدرا، با حضور در جمع شرکتهای دانشبنیان حاضر در این رویداد، پژوهشگران، اساتید مشاور و دانشجویان فناور ، با آنها به گفتوگو پرداخت.