گروه استانهای خبرگزاری آنا؛ کانونهای دانشجویی یکی از قالبهای مهم و اثرگذار فعالیتهای دانشجویی بوده که با هدف ایجاد بستر و زمینه مناسب مشارکت دانشجویان در اجرای برنامههای دینی، انقلابی، فرهنگی و هنری دانشگاه ایجاد شده است و هرقدر زمینههای فعالیت، وسعت جذب و پاسخگویی به نیاز فرهنگی مخاطب دانشگاهی در کانونها بیشتر دیده شود، طبیعتاً میتواند منتج به فعالیت کیفی بهتر و پاسخگویی بیشتر به سلایق گوناگون باشد.
فعالسازی کانونهای فرهنگی، هنری و اجتماعی یکی از چند برنامه اداره کل فرهنگی و اجتماعی معاونت فرهنگی دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی در واحدهای دانشگاهی است، کانونهایی که با کار تیمی دانشجویان علاقهمند در حوزههای مختلف فعال هستند و حوزه فرهنگی اجتماعی دانشگاه را فعال و پویا نگهداشتهاند و بخشهایی از جامعه نیز از خدمات آنها بهرهمند میشوند.
اکنون بیش از هزار و ۲۶۰کانون فرهنگی اجتماعی در واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی سراسر کشور با محور دانشجویان فعال و دارای مجوز، اساسنامه، دبیر و اعضای مشخص هستند.
خبرنگار خبرگزاری آنا در سلسله گزارشها و گفتوگوهایی با برگزیدگان جشنواره سراسری رشد و دبیران و متولیان کانونهای فرهنگی اجتماعی دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی سراسر کشور، عملکرد، فعالیتها و مأموریتهای این کانونها را در قالب پرونده خبری «کانونهای دانشجومحور» بررسی میکند. در این شماره گفتوگو با امیررضا نقش رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد نجفآباد و دارنده رتبه نخست رؤسای برتر متولی امور کانونها در جشنواره سراسری رشد دانشگاه آزاد اسلامی را میخوانیم.
آنا: چه شاخصها و مؤلفههایی موجب انتخاب شما بهعنوان رئیس برتر متولی امور کانونهای دانشجویی در جشنواره سراسری رشد شد؟
دكترنقش: احترام به طرحها و ایدههای دانشجویی و فراهمکردن بستر مناسب برای ایجاد ارتباط دوسویه، امیدبخش، نشاطآفرین و برنامهمحور برای دانشجویان در فضای حقیقی و فضای مجازی، تعدد کانونهای فرهنگی اجتماعی و فعالیتهای قابل توجه و درخور تحسین دانشجویان فعال کانونها در زمینههای فرهنگی، هنری و اجتماعی ازجمله شاخصهای انتخاب اینجانب به عنوان رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد نجفآباد در احراز رتبه نخست رؤسای برتر متولی امور کانونها شد.
آنا: چه تعداد کانون فرهنگی اجتماعی در دانشگاه آزاد اسلامی واحد نجفآباد و در چه زمینههایی فعال هستند؟
ساماندهی و نهادینهکردن فعالیتهای فرهنگی، هنری و اجتماعی کانونها، پیششرط افزایش کیفیت فعالیتهای فرهنگی آنها و از لوازم و مقدمات ضروری آنهاست.
دكترنقش: تعداد ۲۱کانون فرهنگی دانشجویی در زمینههای مذهبی و عقیدتی، هنر و ادبیات، رسانه و فضای مجازی، سلامت و پزشکی، حقوق مدنی، محیط زیست و امور خیریه در دانشگاه آزاد اسلامی واحد جامع مستقل نجفآباد فعالیت میکنند.
آنا: جایگاه و وظایف کانونهای فرهنگی اجتماعی در دانشگاه را چگونه ارزیابی میکنید؟
دكترنقش: همانگونه که در آییننامه اجرایی کانونهای فرهنگی اجتماعی دانشجویان نیز به این موضوع اشاره شده است، کانونهای فرهنگی بهعنوان نهادهای اجتماعی مؤثری که برآمده از متن دانشجویان هستند، نقش ویژه و مهمی در پیشبرد اهداف فرهنگی دانشگاهها خواهند داشت که این نقش میتواند اثرات خود را حتی پس از فراغت از تحصیل دانشجویان در متن جامعه نیز برجای گذارد.
آنا: حمایت از کانونهای فرهنگی اجتماعی دانشجویان را چگونه ارزیابی میکنید و مشکلات و چالشهای مسیر فعالیت آنها را چه چیزهایی میدانید؟ راهکارهایتان چیست؟
دكترنقش: خوشبختانه با نگاه ویژهای که مدیران ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد جامع مستقل نجفآباد به ظرفیت جوانان دارند، زمینههای خوبی برای بالفعلسازی ظرفیتها و رشد فردی و اجتماعی دانشجویان در دانشگاه فراهم شده است و دانشجویان فعال کانونها باید از این فرصت بهوجودآمده نهایت استفاده را ببرند.
یکی از چالشهای بزرگ در زمان فعلی مجازیبودن و حضور نداشتن دانشجویان در دانشگاه است که بهنظر میرسد تا زمان حل این مشکل با ایجاد شبکهسازی در فضای مجازی در حد قابل توجهی این چالش برطرف خواهد شد.
آنا: کانونهای فرهنگی اجتماعی چگونه تقویت شوند تا در پیشبرد اهداف علمی فرهنگی دانشگاه و جامعه موفق باشند؟
دكترنقش: کانونهای فرهنگی و اجتماعی بهعنوان یکی از شاخصترین نمادهای مشارکت دانشجویی در تحقق توسعه فرهنگی در این قشر بزرگ و تأثیرگذار هستند که بستر مناسبی برای به فعلیت درآمدن خلاقیتها و بروز استعدادها در دانشگاه و جامعه را فراهم میکنند.
در همین راستا یکی از وظایف مهم حوزه فرهنگی دانشجویی این است که به شکل ساختاری و اجتماعی زمینه مناسبی را برای تحقق این امر فراهم کند و از طریق تشویق و ترغیب دانشجویان علاقهمند به فعالیتهای داوطلبانه و گروهی در قالب کانونهای فرهنگی با زمینههای مختلف فرهنگی و اجتماعی، هنجارها و ارزشهای اصیل ایرانی اسلامی را ترویج و توسعه دهد.
آنا: نحوه همکاری مسئولان مربوط (حوزه فرهنگی دانشجویی دانشگاه) در دانشگاه با کانونها چگونه بوده است؟
دكترنقش: از برآیند فعالیت کانونها در دانشگاه آزاد اسلامی واحد جامع مستقل نجفآباد اینگونه بهنظر میرسد که همکاری خوبی بین مسئولان حوزه فرهنگی دانشجویی در دانشگاه نجفآباد با کانونهای فرهنگی این واحد دانشگاهی وجود دارد و حوزه معاونت فرهنگی دانشجویی واحد نجفآباد علاوهبر حمایت از فعالیت کانونها تا حد امکان تسهیلات و لوازم مورد نیاز را در اختیار آنها قرار میدهد.
آنا: جدیدترین برنامههای در حالا اجرا و پیشِ روی معاونت فرهنگی دانشجویی در حوزه کانونهای فرهنگی اجتماعی دانشجویان چیست؟
دكترنقش: سیاست کلی ترغیب دانشجویان علاقهمند به انجام فعالیتهای فرهنگی و حضور فعال در عرصههای مختلف فرهنگی اجتماعی همراه با گسترش زمینه ارتباط آنان با سایر دانشجویان از طریق شبکهسازی در فضای مجازی است که در همین راستا ایجاد بسترهای مناسب در تحقق این امر در دستورکار شورای فرهنگی دانشگاه نجفآباد است.
کیفیسازی فعالیت کانونهای فرهنگی اجتماعی از اهداف پیش روی معاونت فرهنگی دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی واحد جامع مستقل نجفآباد است.
آنا: دستورالعملها و آییننامههای اجرایی و اساسنامههای مرتبط با کانونهای دانشجویی تا چه اندازه کارآمد بوده و به فعالیت کیفی دانشجویان کمک میکند؟
دكترنقش: تعیین چارچوب فعالیت در هر نهادی اصل و اساس پیشرفت آن را تشکیل میدهد. بهطور قطع ساماندهی و نهادینهکردن فعالیتهای فرهنگی، هنری و اجتماعی کانونها، پیششرط افزایش کیفیت فعالیتهای فرهنگی آنها و از لوازم و مقدمات ضروری آنهاست.
کسب رتبه کشوری برای هفت اثر برگزیده کانونهای واحد نجفآباد
آنا: چنانچه فعالیتهای اجتماعی، علمی، فرهنگی، افتخارات، موفقیتها و دستاوردها و محصولات شاخص در حوزه کانونها داشتهاید، تشریح کنید.
دكترنقش: ایجاد ۲۱کانون فرهنگی فعال در زمینههای مختلف که براساس شاخصهای اعلامشده در آییننامه کانونهای فرهنگی غالباً دارای امتیازات بالایی هستند و ارسال ۳۴اثر منتخب از بین آثار متعدد ارسالشده از سوی اعضای کانونها و کسب رتبه کشوری برای هفت اثر برگزیده کانونها ازجمله افتخارات کانونهای فرهنگی دانشگاه آزاد اسلامی واحد نجفآباد است.
آنا: تا چه اندازه به نیازهای فرهنگی اجتماعی و اجرایی کانونها با توجه به نوع مطالبات آنها رسیدگی میشود؟
دكترنقش: رسیدگی به نیازها و مطالبات کانونها در چارچوب مقررات دانشگاه از دغدغههای حوزه فرهنگی است که حتیالمقدور اجابت میشود.
آنا: برگزاری جشنوارههای مختلف مانند جشنواره سراسری رشد و ... تا چه اندازه در رشد، پیشرفت و فعالیت کانونهای فرهنگی دانشجویی مؤثر است؟
دكترنقش: بهطور قطع و یقین برگزاری جشنوارههای مختلف سراسری بستر مناسبی برای ظهور و بروز استعدادهای جوانان و بالابردن روحیه اعتمادبهنفس در آنان خواهد شد و این جشنوارهها میتواند مشوق خوبی برای ورود دانشجویان به فضای فعالیت در کانونها باشد.
فعالیتهای گروهی کانونها در کنار آثار فردی ارزشیابی و مورد توجه قرار گیرد
آنا: پیشنهادتان برای بهتر برگزارشدن جشنواره رشد دانشگاه در دومین مرحله چیست؟
دكترنقش: بهنظر میرسد در رتبهبندی جشنواره سراسری رشد امسال به فعالیتهای جمعی کانونها توجه کمتری شده و بیشتر آثار فردی مورد داوری و توجه قرار گرفته است؛ بنابراین پیشنهاد میشود فعالیتهای گروهی کانونها نیز در کنار آثار فردی ارزشیابی و مورد توجه قرار گیرد.