به گزارش روابط عمومي واحدنجفآباد، پنجمین و ششمین مراسم اعطای جایزه گنجینه پژوهشی ایرج افشار اواخر مهر ۹۹در مرکز دایرهالمعارف بزرگ اسلامی برگزار شد و در این دوره رسالههای دوره دکتری و پایاننامههای کارشناسی ارشد در زمینه تصحیح متون فارسی و نیز بازخوانی و تحلیل کتیبهها حائز دریافت جایزه شدند.
در این دوره پایاننامههای دوره دکتری و کارشناسی ارشد در زمینه تصحیح متون فارسی و نیز بازخوانی و تحلیل کتیبهها حائز رتبه برتر شدند که پایاننامه دکتری زهرا خسرویدستگردی دانشآموخته رشته زبان و ادبیات فارسی از دانشگاه آزاد اسلامی واحد نجفآباد، دانشکده علوم انسانی، گروه زبان و ادبیات فارسی برگزیده شد.
معاون پژوهش و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی واحد نجفآباد با توجه به برتری دانشآموخته این دانشگاه با اشاره به پنجمین و ششمین مراسم اعطای جایزه گنجینه پژوهشی ایرج افشار اظهار کرد: در این مراسم، پژوهش رساله دکتری زهرا خسرویدستگردی دانشآموخته مقطع دکتری رشته زبان و ادبیات فارسی از دانشگاه آزاد اسلامی واحد نجفآباد با موضوع «تصحیح، تحشیه و تعلیقه بر ریاضالفتیان فی شرح نصابالصبیان» موفق به دریافت جایزه شد.
مهدی رفیعی هدف از اعطای جایزه گنجینه پژوهشی ایرج افشار را تداوم نیتهای استاد ایرج افشار در حفظ و گسترش علم و فرهنگ ایرانی عنوان و بیان کرد: داوران، اعضای هیئت امنای گنجینه پژوهشی ایرج افشار هستند و در صورت لزوم از نظر مشورتی اعضای شورای عالی علمی یا اعضای هیئت علمی مرکز دایرهالمعارف بزرگ اسلامی یا سایر متخصصان در آن رشته نیز بهرهمند خواهند شد و پایاننامهای که به دریافت جایزه نائل شود، از سوی انتشارات مرکز دایرهالمعارف بزرگ اسلامی به گونهای مناسب چاپ و منتشر خواهد شد.
وی افزود: همه فارغالتحصیلان دورههای کارشناسی ارشد و دکتری رشته کتابداری و اطلاعرسانی (علم اطلاعات و دانششناسی) که از پایاننامه خود دفاع کردهاند و نیز دانشجویان رشتههای دیگری که موضوع پایاننامههای آنها به گونهای با کتاب، کتابخانه، کتابداری، آرشیو، اطلاعرسانی، نشر کتاب، جامعهشناسی و روانشناسی مطالعه و کتابخوانی مربوط باشد، میتوانند در دوره جایزه پژوهشی استاد افشار شرکت کنند.
ریاضالفتیان منبع خوبی برای معانی فوتشده برخی لغات است
دانشآموخته دانشگاه آزاد اسلامی واحد نجفآباد و برگزیده جایزه گنجینه پژوهشی «ایرج افشار» هم در معرفی رساله خود گفت: منظومه تعلیمی «نصابالصبیان» در لغت و علوم گوناگون (ادبی، تاریخی، نجوم، ریاضی و...) از قرن ۷تا ۱۴مشهور و کاربردی بوده و این لغتنامه و دائرةالمعارف کوچک بهدلیل اعتبار و ابتکار شیوه ابونصر فراهی در آموزش، الهامبخش نصابنویسان جهان اسلام شده، بهطوری که ۴۳شرح بر آن نوشته شده است.
زهرا خسرویدستگردی اضافه کرد: ریاضالفتیان یکی از آن شروح است که بهدلیل شهرت و اعتبار مؤلفش، نظامالدین بن کمالالدین بن جمالالدین معروف به ابنحسام، کاملترین و مهمترینِ این شروح است و نگارنده در تصحیح و تحشیه «ریاضالفتیان فی شرح نصابالصبیان» از هشت نسخه خطی از قرن ۸تا ۱۱استفاده کرده است.
وی ادامه داد: در این اثر ۵۶۴صفحهای با مقدمهای مستوفی که به یاری محمدابراهیم مالمیر و عطامحمد رادمنش صورت گرفته است، از ۱۷۶منبع فارسی و عربی استفاده شده است.
برگزیده جایزه گنجینه پژوهشی «ایرج افشار» توضیح داد: ریاضالفتیان منبع خوبی برای مبانی فقهاللغه، وجوه تسمیه، کلمات معرب، تحولات ساختاری و تفاوتهای ظریف برخی لغات و عبارات و کلمات نادر است و در آن برخی معانی لغات وجود دارد که در سایر فرهنگها نیست و منبع خوبی برای معانی فوتشده برخی لغات است.